Buljongpyramider

 

Å lage kjøttkraft hver gang du trenger ekstra kjøttsmak i en saus eller suppe kan virke uoverkommelig for noen og enhver. Men hva med å lage en stor porsjon kjøttkraft, koke den ned til buljong og oppbevare i fryseren? Like enkelt som kjøpebuljong – bare veldig mye bedre! Dette er en variant på lam.

 

1 lammebog 
løk
gulrot
purre
stangselleri
sellerirot
hvitløk
ingefær
jordskokk
laubærblad
vann
-
rødvin

 

Dette foregår stort sett etter “man tager hvad man haver”-prinsippet. Har du grønnsaker som begynner å bli dvaske er det perfekt å bruke de til dette. Du trenger ikke skrelle de, bare vask og skrubb godt så du får vekk alle jordrester.

Grønnsakene får god smak av kjøttet og hverandre, og kan gjerne serveres som tilbehør til dagens middag. Eventuelt kan de kjøres til puré og feks blandes i potetmos. Kjøttet blir mørt og fint og kan serveres som det er eller tilsettes en suppe.

Ta den største kjelen du har. Del bogen med en sag (eller spør om hjelp når du kjøper den) så den får plass i kjelen. Tilsett grønnsaker og dekk med vann.

La koke opp. Sett ned varmen så kraften holder seg like ved kokepunktet. La trekke i minst 2 timer. Du trenger ikke få panikk om den småkoker litt.

Sil av (eller fisk opp grønnsaker og kjøtt/bein med en hullsleiv) og reduser kraften (la koke inn) til ca 1/3. Tilsett 1,5-2 dl rødvin og reduser videre til kraften blir passelig på smak og klissete i konsistensen.

Avkjøl til romtemperatur og hell over i isbitformer eller liknende. (Jeg hadde to former og fikk tilsammen ca. 40 buljongpyramider). Sett i kjøleskap til den er kald og stiv. Grunnet naturlig gelatin i kjøtt og bein vil den reduserte kraften stivne til gelé :)

Oppbevares i en tett boks i fryseren, og kan tilsettes alle varme retter ;)

 

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>