Bearnaisesaus

Ekte hjemmelaget bearnaise er noe helt for seg selv. Har du ikke smakt eller laget bearnaise fra bunnen av. så får du sjansen nå! Jeg serverte denne til fisk, men den går like godt til kjøtt – eller kanskje vegetar?

 

250 g smør
1/5 rødløk
1/2 dl hvitvin
2 ss estragoneddik
2 eggeplommer
estragon
sitron
salt og pepper

 

Smelt smør i en smal kjele på lav varme (heller smal og høy enn vid og lav). Når smøret har smeltet trekker du kjelen av plata og lar den stå til avkjøling på benken. Melkeproteinene vil nå falle til bunns.

Finhakk rødløk (det skal bli ca 1 ss) og ha den i en kjele med hvitvin og estragoneddik. Kok inn til 1/3 av væsken. Du kan videre velge å sile bort rødløken, men dette er strengt tatt ikke nødvendig. (Løken som siles bort egner seg godt som kryddergarnityr, feks til fisk) Avkjøl.

Bruk en liten øse og løft fettet fra smøret over i en annen beholder, uten å få med det hvite proteinet i bunnen av kjelen. Fjern proteingrumset og ha fettet tilbake i kjelen. Varm fettet til det såvidt begynner å boble.

Tilsett eggeplommene i den romtempererte eddikblandingen. Pisk lett. Spe med det varme, klarnede smøret mens du rører godt. Det er viktig å tilsette kun litt av gangen for at sausen skal binde seg. Sett kjelen over på en stekeplate (laveste varme) og pisk godt noen sekunder før du trekker kjelen av platen igjen, og tilsetter mer smør (gjenta dette hver gang). Begynn med 1 ss og øk etterhvert.

Smak til med frisk eller tørket estragon, sitron, salt og pepper. Er sausen for tykk kan du spe med litt vann.

Kanskje må sausen varmes litt før servering. Sett den da på laveste varme mens du rører godt! Bearnaisesaus må ikke koke!

 

 

2 thoughts on “Bearnaisesaus

 1. Kjempegod og supert forklart.
  har prøvd Nigellas enkle et par ganger men denne er MYE bedre
  Takk for at du deler :))

  Varme hilsner
  Lene

 2. Ble så revet med av “min egen suksess” at jeg glemte å forklare meg bedre- for dere andre som vil prøve.

  Her slipper dere vannbadstyret-ofte skikkelig pes for oss “amatører”- det er “lov ” å varme opp sausen! Jeg får angst når det står; tilberedes straks før maten settes på bordet…….hektisk nok med kjøtt i panna, poteter i ovnen osv…

  Hils det dailige Danmark
  Lene-igjen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>